Een matras kopen is zo makkelijk nog niet. Het is vaak niet goedkoop en je moet er toch maar elke nacht op liggen. We kennen allemaal wel dat gevoel dat je ergens anders logeert en dat je dan in de ochtend wakker word met een stekende pijn in je rug. Een verkeerd matras kan veel gevolgen hebben. Van rugpijn en nekklachten tot een onrustige nachtrust en wallen onder je ogen. Aan de hand van dit artikel kom jij er achter waar je op moet letten bij de aanschaf van een matras.

Matrassen zijn alle anders en daardoor zie je door de bomen het bos vaak niet meer. Je moet op veel aspecten letten om echt het matras te vinden die bij jou past. Alleen dan slaap je optimaal en word je uitgerust wakker. Hierbij moet je letten op het materiaal, wat de stevigheid is, wat je lig houding is en of je lichamelijke klachten hebt.

  1. Wat voor materiaal moet ik kiezen?

Het materiaal van het matras is misschien wel het belangrijkste wat er is. Iedereen vindt iets anders lekker liggen en iedereen wil optimale comfort. Het begint allemaal bij de vulling van het matras. Zo heb je latex, traagschuim, polyether en koudschuim matrassen.

Latex

Een matras van latex is flexibel en rekbaar. Het is veerkrachtig en blijft warm door middel van middelmatige ventilatie. Het heeft een lange levensduur en biedt veel comfort. Kuilvorming komt niet voor bij dit materiaal.

 Traagschuim

Traagschuim is, tot nu toe, het meest comfortabele materiaal dat er is. Wanneer je er op gaat liggen, wordt het materiaal warm, en daardoor vormt het zich naar je lichaam. Het is perfect voor mensen met rug- en nekklachten omdat bepaalde drukpunten wegvallen in het matras. Op deze manier zal je niet voelen dat bijvoorbeeld je schouderblad, wat vaak een drukpunt is, steekt tegen het matras. Daarnaast heeft het een levensduur van 10 á 15 jaar.

 Polyether

Dit materiaal is relatief oud en biedt weinig veerkracht. Het heeft een gesloten celstructuur en is dus erg warm. Het past zich niet aan aan je lichaam en het heeft een relatief korte levensduur. Daarentegen is het wel goedkoop, wat ook erg belangrijk is natuurlijk.

 Koudschuim

Koudschuim is een materiaal dat een open celstructuur heeft. Dit betekent dat het goed ventileert en dat het vocht goed absorbeert. Ideaal dus voor mensen die het snel warm hebben in bed. Het past zich aan aan je lichaam en biedt de beste progressieve tegendruk. Hoe harder je op het matras drukt, hoe meer tegendruk het geeft. Daarnaast kan het matras veel gewicht aan.

  1. Zacht, medium, hard?

Goede ondersteuning is erg belangrijk. Uitspraken als: “Een hard matras geeft een betere ondersteuning” en “ik wil het zachtste matras want dat ligt natuurlijk het lekkerst” zijn niet helemaal waar. Het doel is natuurlijk om een matras te vinden die voor de optimale nachtrust zorgt. Om dit te vinden moet je eerste bepalen of je een rug-, buik- of zijslaper bent.

Rugslapen: Als rugslaper raden wij het aan om een medium of stevig matras te nemen. De wervelkolom is namelijk hetgeen waar het om draait. Deze moet goed ondersteund worden.

Buikslaper: Eigenlijk is deze slaappositie hetzelfde als de rugslaper. De wervelkolom ligt vlak en dus is het aan te raden om een medium of stevig matras te nemen.

Zijslaper: Als zijslaper heb je veel drukpunten. De heup en je schouder steken uit en zakken weg het bed. Zoek een matras die voor deze drukpunten goede ondersteuning biedt. Wij raden een zacht of medium matras aan.

  1. Lichamelijke klachten?

Wanneer u lichamelijke klachten, in de vorm van nek- en/of rugklachten, heeft raden wij het aan om een traagschuim bed te nemen. Dit geeft ondersteuning aan de punten die dat het meeste nodig hebben. Op deze manier biedt het het meeste comfort en zal u, tijdens het slapen, geen last hebben van uw rug of nek.