Vrouwen en slapen

Wellicht is het je welbekend of heb je het zelf aan de lijve ondervonden: vrouwen slapen een stuk slechter dan mannen. Er bestaat een groot verband tussen de nachtrust en de verschillende levensfasen van een vrouw. Zo slaapt een vrouw een stuk slechter tijdens de zwangerschap en overgang. Ook jonge vrouwen onder de 21 jaar blijken een stuk slechter te slapen dan mannen. Waar zijn deze verschillen in de nachtrust aan te wijten?

  1. Jonge vrouwen en hun nachtrust

Vrouwen onder de 21 slapen een stuk slechter dan mannen. Bij de helft is zelfs sprake van een slaapstoornis. Bij jonge mannen is dit slechts 36%, aldus slaapdeskundige en Psycho-fysioloog Gerard Kerkhof. Een belangrijke reden hiervoor zijn de tablets en smartphones. Jonge vrouwen checken vaker, vlak voor het slapengaan, toch nog even hun Facebook of Instagram. Vervolgens slapen zij  met hun mobiele apparaat naast hun kussen en worden de hele nacht blootgesteld aan “blauw licht”, wat de mens wakker houdt.

  1. Slapen met wisselende hormoonspiegels

De wisselende hormoonspiegels van vrouwen hebben een significant effect op de nachtrust. Oestrogenen verhogen over het algemeen de hoeveelheid remslaap. Een slaperig en vermoeid gevoel wordt veroorzaakt door progesteron. Deze effecten zijn vooral te merken tijdens de menstruatie, de zwangerschap en de overgang. Zo kan een grote daling van progesteron, vlak voor de menstruatie, voor een onrustig slaap zorgen. De grote hoeveelheid progesteron, gedurende de eerste drie maanden van de zwangerschap, leidt tot een gevoel van slaperigheid waardoor een vrouw langer rust nodig heeft. Het slechter slapen tijdens de overgang wordt vaak veroorzaakt door het dalen van oestrogenen en progesteron. Bij 75-80% van de vrouwen leidt de verandering in oestrogeen spiegels tot onverwacht zweten en het gevoel van warmte, de welbekende opvliegers. De lichaamstemperatuur stijgt vlak voor de opvlieger waardoor vrouwen ontwaken.

  1. Slapen tijdens de zwangerschap

Gedurende de 4-6 maanden van de zwangerschap wordt comfortabel liggen steeds moeilijker. De meeste slaapproblemen ontstaan echter in de laatste drie maanden van de zwangerschap. De baby die steeds groter wordt beïnvloedt het slapen en ook kunnen maagzuur, rusteloze benen en spierkrampen van invloed zijn.

  1. Psychosociale verschillen tussen mannen en vrouwen

Psychosociale verschillen tussen mannen en vrouwen zorgen ook voor een verschil in het slapen. Als er bijvoorbeeld kinderen zijn, slapen vrouwen vaak alerter. Dat vrouwen vaak een slechtere nachtrust ervaren dan mannen kan dus ook komen doordat vrouwen een stuk waakzamer zijn.

  1. Snurken van partner

Natuurlijk zijn er genoeg vrouwen die hun partner wakker houden met hun gesnurk. Echter snurken mannen gemiddeld vaker en harder dan vrouwen, wat er dus ook voor zorgt dat vrouwen gemiddeld vaker wakker liggen door het gesnurk van hun partner.

Heb je last van slapeloosheid? Bestel dan hier het e-book In 10 stappen naar Beter Slapen.