Iedereen snurkt weleens. Als je verkouden bent, bijvoorbeeld en dat mannen vaker snurken dan vrouwen is ook een bekend fenomeen. Lastig, als je de vrouw (of man) bent waarmee de snurker het bed deelt.
Maar zoals gezegd: Gelukkig is snurken iets wat weleens kan gebeuren.
Als je partner zoveel en zo hard snurkt dat je serieus overweegt om hem te smoren met een je hoofdkussen… (grapje). Dan kan je veilig stellen dat het een serieus probleem is wat aangepakt mag worden! Hoe pak je dit het beste aan? Zonder zelf in te leveren op je nachtrust (en het liefst zonder lichamelijk geweld als het even kan).
Wat is snurken?
Irritant! Dat daar we ons allemaal van bewust, maar wat veroorzaakt dat tenenkrommende geluid wat eerder lijkt op een verroeste kettingzaag dan op een normaal, rustig ademend mens zoals je ze gedurende de dag tegenkomt?
Snurken gebeurt wanneer je niet vrij kan ademen door je neus en keel gedurende het slapen. Dit zorgt ervoor dat het weefsel in de neus en keel gaat vibreren, wat dus het typische ‘snurkersgeluid’ voortbrengt. Iemand die snurkt heeft vaak veel van dat omliggende weefsel in het gehemelte en neus wat ervoor zal zorgen dat dit geluid prominenter zal worden. Het grappige is dat dit de snurker zichzelf hier niet van bewust is, maar het slaappartners flink lastig maakt. Ook de positie van de tong kan de ademhaling belemmeren.
Waarom iemand snurkt kan verschillende oorzaken hebben, zoals de leeftijd, eventueel overgewicht, roken, alcoholgebruik en typische KNO-problematiek. Mensen die snurken hebben ook nog wel eens last van slaapapneu.
Soms is de oplossing simpel en wordt dit ongemakkelijke probleem veroorzaakt door zoiets als de slaappositie. Indien jij, of je partner een onderliggende medische oorzaak vermoedt is het raadzaam om een huisarts te contacteren voor verder onderzoek.
Huis, tuin en keukentips tegen snurken
Heb jij last van snurken, of een snurkende partner? Misschien heb je tips? Deel jouw ervaringen met onze lezers door middel van een reactie!