snurken

Iedereen snurkt weleens. Als je verkouden bent, bijvoorbeeld en dat mannen vaker snurken dan vrouwen is ook een bekend fenomeen. Lastig, als je de vrouw (of man) bent waarmee de snurker het bed deelt.

Maar zoals gezegd: Gelukkig is snurken iets wat weleens kan gebeuren.
Als je partner zoveel en zo hard snurkt dat je serieus overweegt om hem te smoren met een je hoofdkussen… (grapje). Dan kan je veilig stellen dat het een serieus probleem is wat aangepakt mag worden! Hoe pak je dit het beste aan? Zonder zelf in te leveren op je nachtrust (en het liefst zonder lichamelijk geweld als het even kan).

Wat is snurken?

Irritant! Dat daar we ons allemaal van bewust, maar wat veroorzaakt dat tenenkrommende geluid wat eerder lijkt op een verroeste kettingzaag dan op een normaal, rustig ademend mens zoals je ze gedurende de dag tegenkomt?

Snurken gebeurt wanneer je niet vrij kan ademen door je neus en keel gedurende het slapen. Dit zorgt ervoor dat het weefsel in de neus en keel gaat vibreren, wat dus het typische ‘snurkersgeluid’ voortbrengt. Iemand die snurkt heeft vaak veel van dat omliggende weefsel in het gehemelte en neus wat ervoor zal zorgen dat dit geluid prominenter zal worden. Het grappige is dat dit de snurker zichzelf hier niet van bewust is, maar het slaappartners flink lastig maakt. Ook de positie van de tong kan de ademhaling belemmeren.

Waarom iemand snurkt kan verschillende oorzaken hebben, zoals de leeftijd, eventueel overgewicht, roken, alcoholgebruik en typische KNO-problematiek. Mensen die snurken hebben ook nog wel eens last van slaapapneu.
Soms is de oplossing simpel en wordt dit ongemakkelijke probleem veroorzaakt door zoiets als de slaappositie. Indien jij, of je partner een onderliggende medische oorzaak vermoedt is het raadzaam om een huisarts te contacteren voor verder onderzoek.

Huis, tuin en keukentips tegen snurken

 • Het kussen

  Soms is het voldoende om het hoofdkussen slechts een paar centimeter te verhogen om snurken aanzienlijk te verminderen, omdat dit de luchtwegen vrijer maakt en de tong stimuleert op de goede plek te blijven liggen. Een goed hoofdkussen, bijvoorbeeld een bamboe hoofdkussen , kan helpen bij het ontspannen van vastzittende nekspieren wat de ademhaling zal ook weer zal vergemakkelijken.
  (bron: Better Sleep, Better Life)

 • Slaap op je zij

  Een rigoureuze tip als gewoon ‘op je zij draaien’ werkt niet. Op deze manier kan je voorkomen op je rug te slapen, de positie waarin je het meest snurkt: Naai een tennisbal op de rug van je pyjamashirt (door middel van een sok, waar je de tennisbal instopt). Wanneer je midden in de nacht overhoop toch op je rug draait, zorgt het ongemak van de tennisbal ervoor dat je vanzelf weer terug op je zij zal rollen. Uiteindelijk wordt het zijslapen een gewoonte en zijn de ballen niet meer nodig.

 • De luchtvochtigheid van de slaapkamer

  Droge lucht is funest voor de neus en keel. Dit kan namelijk het weefsel in keel en neus irriteren. Heb je het idee dat de luchtvochtigheid een probleem is? Dan kan een luchtbevochtiger de oplossing bieden. Een gezonde luchtvochtigheid in de slaapkamer is tussen de 40 en 60 procent.

 • Houd de neus open

  Wanneer het gesnurk wordt veroorzaakt door een verstopte neus kan een zoutoplossing, of neusspray (lees voor gebruik de bijsluiter) de oplossing bieden. Indien de verstopte neus een gevolg is van een allergie dan is regelmatig stofzuigen een uitkomst, eveneens het gebruik van anti allergisch zijden beddengoed. Wat erom bekend staat dat dit beddengoed geschikt is bij huisstofmijt allergie. Wil je meer weten. of het saneren van je slaapkamer bij allergie? Download dan ons gratis E-Book: 5 Stappen naar huisstofmijt-vrij slapen.

Heb jij last van snurken, of een snurkende partner? Misschien heb je tips? Deel jouw ervaringen met onze lezers door middel van een reactie!