SLECHT SLAPEN

Slecht slapen

Is voor jou het slapen een moment van rust en sereniteit? Voor anderen ligt dit heel anders. Er zijn een aantal vreemde en enge slaapstoornissen, waardoor slecht slapen onvermijdelijk wordt. Velen van ons hebben wel eens gesnurkt, aan slapeloosheid geleden of te maken gehad met een nachtmerrie die zich herhaalt. Echter blijft slapen voor de meesten een rustgevende bezigheid. Maar hoe zit dat wanneer je aan een slaapstoornis lijdt waardoor je amper wakker kunt worden of waardoor je wakker wordt terwijl je je lichaam niet kunt bewegen? Heb jij ooit van deze slaapstoornissen gehoord?

Twee vreemde en enge slaapstoornissen

  1. Kleine-Levin Syndroom (KLS)

Echt slecht slapen doe je niet wanneer je dit syndroom hebt – ook wel het Schone Slaapster Syndroom genoemd. Je slaapt net iets te goed – en vooral veel te veel. Een keer een lange nacht pakken is fijn, maar hoe prettig is het om 23 uur per dag te slapen en dit soms weken achterelkaar? Dat is waar iemand met het Kleine-Leven Syndroom last van heeft. Vooral jongere mannen lijden aan deze ziekte, waarbij er soms dagen achtereen wordt geslapen. De personen met deze slaapstoornis zijn moeilijk wakker te krijgen en vertonen vreemd gedrag op het moment dat zij wel wakker zijn, zoals overmatig eten en compulsief gedrag. Dan misschien toch maar liever slecht slapen dan te veel?

  1. Slaapparalyse

Tijdens het slapen pendelt je lichaam tussen de REM-slaap (Rapid Eye Movement)en NREM-slaap (non-rapid eye movement). Gedurende de REM-slaap is er een verhoogde hersenactiviteit, waardoor dromen tot stand kunnen komen. Als tegenreactie verkeert je lichaam in paralyse, om er zo voor te zorgen dat je lichaam niet begint te bewegen zoals in je droom. Al je spieren verslappen en komen in rusttoestand. Dit klinkt allemaal vrij logisch en geruststellend, maar hoe lekker zou jij slapen als je weet dat je in deze fase ineens wakker kunt worden? Dat is wat er bij mensen met slaapparalyse gebeurt. Zij ontwaken en zijn zich bewust van alles wat er om hun heen gebeurt, maar kunnen zich niet bewegen. Echt ontspannen naar bed gaan is dit niet en deze stoornis is dan ook een reden waarom mensen slecht slapen.

Heb jij wel eens van deze slaapstoornissen gehoord en zouden deze voor jou een reden zijn slecht te slapen? Ben jij wel eens wakker geworden in je slaap, zonder dat je je kon bewegen? Deel het met ons in een reactie!