Vermoeidheid en slecht slapen

Slecht slapen niet altijd hoofdoorzaak van vermoeidheid

Vraag je je ook iedere ochtend af waarom je toch echt die derde kop koffie nodig hebt om wakker te worden? Is het vanwege slecht slapen? Soms is opstaan een hele opgave en in sommige gevallen haast onmogelijk.

Vermoeidheid en slecht slapen

slecht slapen en vermoeidheid

Slecht slapen en vermoeidheid

Vaak kunnen we wel een oorzaak van ons gebrek aan energie aanwijzen. We zijn druk, doen te veel en rusten te weinig. We leven soms wat ongezonder of drinken toch nóg een drankje en gaan daardoor ook een uurtje later naar bed. In sommige gevallen is het lastig de oorzaak van vermoeidheid aan te wijzen, zeker wanneer je van slecht slapen geen last lijkt te hebben. Waar komt dat gebrek aan energie toch vandaan?

 5 redenen voor vermoeidheid

Onvoldoende voedingsstoffen

Wanneer je vaak moe bent, sta dan eens stil bij je dieet. Misschien eet je wel voldoende, maar is het niet gevarieerd genoeg? Wellicht krijg je niet alle vitaminen en mineralen binnen, die je nodig hebt om fit en energiek de dag door te komen. Ben je vegetariër? Misschien heb je nog niet de juiste vleesvervanger gevonden, waarmee je genoeg ijzer binnen krijgt. Een gezond en gevarieerd dieet (Voedingscentrum) kan de sleutel zijn tot meer energie.

Bloedarmoede

Een gebrek aan ijzer is een bekende oorzaak van bloedarmoede, wat mogelijk komt door een tekort aan ijzerrijk voedsel. Maar ook bloedverlies of aandoeningen die de aanmaak van rode bloedcellen tegengaan zijn welbekende oorzaken van bloedarmoede.

Deze rode bloedcellen zijn erg belangrijk, want zij bevatten hemoglobine. Dit is nodig om zuurstof door je lichaam te vervoeren. Wanneer je lichaam minder zuurstof krijgt, kun je last krijgen van vermoeidheid of duizelingen

Uitdroging

Uitdroging kan ook zorgen voor een vermoeid gevoel, zeker in de zomer. Het is essentieel voor je lichaam genoeg vocht binnen te krijgen. Wacht niet tot je dorst krijgt, maar zorg bij voorbaat dat je voldoende drinkt.

Depressie

Het kan ook zijn dat je je over het algemeen wat somberder voelt. Dit kan als gevolg hebben dat je minder energie hebt op te staan en dingen te ondernemen. Ook kan een depressie leiden tot slecht slapen. Het is belangrijk dit in de gaten te houden en in te grijpen wanneer nodig. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld je huisarts raadplegen.

Slecht slapen

Natuurlijk kan slecht slapen ook een belangrijke oorzaak zijn van vermoeidheid. Soms lijkt het alsof je voldoende nachtrust krijgt, maar blijkt het tegendeel waar te zijn. Dit kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden door slaapapneu, een aandoening waarbij je adem telkens stokt. Hierdoor schrik je herhaaldelijk en vaak onbewust wakker, met het gevolg dat je onopgemerkt de halve nacht wakker ligt. Ook kan slecht slapen komen door onvoldoende duisternis. Het is erg belangrijk in het donker te slapen, zodat het slaaphormoon Melatonine vrijkomt. Mocht het onmogelijk zijn de slaapkamer voldoende te verduisteren, overweeg dan eens een zijden slaapmasker om zo slecht slapen tegen te gaan.

Heb je zelf last van vermoeidheid of slecht slapen en herken je jezelf in één van de bovengenoemde oorzaken? Deel het met ons. Wellicht kun je nog meer redenen noemen voor vermoeidheid. Laat het achter in een reactie.