Huisstofmijt allergie, veel mensen hebben er last van.  Geschat wordt dat ten minste 1,2 miljoen mensen kampen met allergische klachten.Dit komt vaak voor bij mensen met astma of bijvoorbeeld eczeem. Deze allergie is ontzettend hinderlijk, omdat het moeilijk is huisstofmijt tegen te gaan.

 

Wat is een huisstofmijt allergie

Mensen met een huisstofmijt allergie hebben vaak ’s nachts het meest last. Dit is erg vervelend, niet alleen vanwege de allergische reactie, maar ook doordat de slaap mogelijk verstoort wordt. De allergie zelf is natuurlijk al belemmerend, maar het slaapgebrek kan ook nog voor nare gevolgen voor de gezondheid zorgen.

De huisstofmijt is een klein beestje van 0,2 mm tot 0,3 mm lang. Het is niet het beestje zelf die de allergische reactie veroorzaakt bij een huisstofmijt allergie, maar het zijn de uitwerpselen de allergische reactie veroorzaken.

Doordat huisstofmijten uitermate goed kunnen overleven in warmte en in stoffen met een hoog luchtvochtigheidsgehalte, zijn ze veel te vinden in matrassen en dekbedden. Soms telt een bed wel meer dan één miljoen huisstofmijten. Ook komen ze in gordijnen vloerbedekking en andere stoffige plekken voor. Je kunt bijna niet om de huisstofmijt heen, wat erg lastig is wanneer je allergisch bent.

De symptomen die je kunt ervaren wanneer je een huisstofmijt allergie hebt zijn: een verstopte neus of loopneus. Geïrriteerde ogen en een jeukende huid. Ook kun je problemen ondervinden met ademhalen. Doordat huisstofmijten veel in het bed voorkomen, kunnen de symptomen erger zijn tijdens het slapen. Er zijn verschillende manieren om te zorgen voor een betere nachtrust met een huisstofmijt allergie.

Slapen met een huisstofmijt allergie

Er zijn diverse manieren om huisstofmijten aan te pakken en zo de allergische reactie te verminderen. Zo is het van groot belang te zorgen voor een schoon huis en voldoende en grondig te stofzuigen in alle hoeken en bij voorkeur met een Hepa filter. Zorg ook voor genoeg ventilatie en verkoeling en voorkom een vochtige lucht. Gebruik geen luchtbevochtende spray. Huisstofmijten houden namelijk van een hoge luchtvochtigheid, waardoor het gebruik van deze spray huisstofmijten zelfs kan vermeerderen i.p.v. verminderen.  Probeer het aantal meubels waarin huisstofmijt voorkomt te minimaliseren. Kies voor rolluiken i.p.v. gordijnen. Indien je tapijt in huis hebt liggen, is het raadzaam deze te vervangen met laminaat of vinyl. Voor huisstofmijten vormt een tapijt namelijk ook een ideale leefomgeving.

Wanneer je een huisstofmijt allergie hebt, kun je hoezen voor kussens, dekbedden en matrassen aanschaffen die huisstofmijt tegengaan. Denk aan een Tencel matrasbeschermer, waarover je hier meer informatie vindt. Een ander goed alternatief is een zijden dekbed. Zijde is namelijk anti allergisch, antistatisch en antibacterieel en huistofmijten hebben weinig kans er te overleven. Ook is zijde warmte regulerend en erg zacht, wat prettig aanvoelt op de huid.

Heb je zelf last van een huisstofmijt allergie en heb je nog tips om er mee om te gaan? Wellicht heb je ervaring met het slapen onder een zijden dekbed en heeft het je geholpen minder last te hebben van je allergie en beter te slapen. Deel je ervaringen en laat ons weten wat voor jou de beste manier is om met je huisstofmijt allergie om te gaan.