Slapen en baby’s
Misschien droom jij, met de komst van jouw kindje, enkel nog van een goede nachtrust en kun je je niet herinneren wanneer je voor het laatste een hele nacht door hebt geslapen. Voor baby’s blijkt slapen – al doen ze het soms liever niet ’s nachts – geen enkel probleem. Wil je meer weten wat er allemaal gebeurt tijdens de nachtrust van jouw kleinste? 4 feiten over het slapen van baby’s.
Sommige baby’s zijn echte nachtbrakers
Er zijn baby’s die nu eenmaal liever ’s nachts eten, bewegen en aandacht willen dan overdag. Het is aan te raden in dit geval je aan te passen op het slaapritme van je baby en zelf de nodige slaap in te halen overdag, net als je baby.
Op het moment dat het brein van je baby zich ontwikkelt, worden de slaapcycli ook langer. Over het algemeen duurt het ongeveer een maand voordat een baby zich heeft aangepast aan het slaapritme van de familie.
Baby’s hebben geen rust nodig om te kunnen slapen
Waar jij gefrustreerd wakker ligt van herrie op straat of het geluid van de TV van de buren, slaapt jouw baby met gemak door al het lawaai heen.
Gefluister en op je tenen lopen is dus niet noodzakelijk wanneer je kleine ligt te slapen. Vaak kunnen baby’s nog op de lichtste en lawaaierigste plekken zonder problemen heerlijk wegdoezelen.
Zo gek is dat niet, wanneer je er over nadenkt dat een baby net 9 maanden in de baarmoeder heeft doorgebracht, wat verre van een rustige en serene plek is. Het geluid van de hartslag en het spijsverteringskanaal is behoorlijk luid.
Baby’s hebben hun eigen slaappersoonlijkheid
Je verwacht misschien dat alle baby’s min of meer hetzelfde slaapgedrag zullen vertonen, maar niks is minder waar. De persoonlijkheid van een baby speelt een grote rol binnen het slaapgedrag. Zo zal de ene baby zich verzetten tegen de slaap, terwijl een andere baby zich zo overgeeft en moeiteloos in slaap valt.
Baby’s hebben simpele slaapomgeving nodig
Geneigd om de wieg vol te gooien met knuffels en dekentjes? Het blijkt dat baby’s het best en slapen op hun rug, op een stevig matrasje en onder enkel een lakentje. Hiermee wordt oververhitting voorkomen en wordt er een veilige slaapomgeving geboden.
Hoe heb jij de eerste maand(en) nachtrust ervaren na de komst van jouw baby? Zijn jou dingen opgevallen m.b.t. het slaapgedrag van jouw kindje?