SLECHT SLAPEN

Slapeloosheid. Een herkenbaar beeld voor veel van ons: Als de blaadjes vallen, de nachten langer en kouder worden, dan is fris en uitgerust wakker worden plots niet zo vanzelfsprekend meer. Vreemd als je jezelf bedenkt dat de winter bij uitstek dé tijd van het jaar is om lekker warm in bed door te brengen.

En toch is juist de winter één van de jaargetijden dat slapeloosheid hoogtij viert. Waar dit aan uiteindelijk aan ligt kan verschillende oorzaken hebben. Het is vaak zelfs een samenspel van diverse factoren wat ervoor zorgt dat je de hele dag aan je bed denkt, maar vervolgens ’s nachts de slaap niet kan vatten.

Een van deze oorzaken is de slaapkamertemperatuur. In de winter hebben we allemaal de neiging om de kachel iets hoger te zetten om het aangenaam warm te krijgen. Echter is het zo dat je de slaapkamer beter iets te koud kan zijn, dan te warm. De ideale temperatuur ligt om en nabij de 17 graden Celsius. Daar waar de gemiddelde thermostaat in de winter al snel de 20, a 21 graden aantikt. Ook is de verwarming oorzaak nummer één voor een te lage luchtvochtigheid. Een te droge lucht in de slaapkamer kan zorgen voor luchtwegirritatie, huidirritatie en zo dus ook: slapeloosheid!

Wat kan je er zelf aan doen om slapeloosheid tegen te gaan?

  • Zet de kachel een uur voor het naar bed gaan een standje lager
    En geef op deze manier je slaapkamer de kans om af te koelen. De ideale temperatuur voor in de slaapkamer ligt rond de 17 graden Celsius. Ook als je last hebt van klachten zoals nachtzweten. Heb je het, ondanks deze maatregel, nog te warm? Dan kan zijden beddengoed de uitkomst bieden. Zijde werkt temperatuur regulerend en zorgt er voor dat je het niet te warm en niet te koud hebt gedurende de nacht.
  • Waak voor de luchtvochtigheid
    De ideale luchtvochtigheid ligt tussen de 40 en 60 procent. In de winter kan dit percentage echter al snel afnemen tot onder de 25 procent. De kachel is de grootste boosdoener in dit geval. Een luchtbevochtiger biedt de uitkomst, net zoals bakjes met water voor aan de radiator om slapeloosheid door droge lucht te voorkomen.
  • Zorg voor extra licht
    Dit is natuurlijk niet zo makkelijk, want onze biologische klok is een van de oorzaken dat men niet lekker kan slapen gedurende de winter. Dit heeft alles te maken met het gebrek aan zon overdag en de onduidelijke overgang naar de avond. Hierdoor blijf je op de dag moe, waar je lichaam ’s avonds moeite heeft om te bepalen wanneer het bedtijd is. Dit kan je voorkomen door in de avond zo min mogelijk in fel (kunst)licht te zitten. Ook is het verstandig om een uur voor het slapengaan de televisie, laptop, telefoon, of tablet aan de kant te leggen om slapeloosheid tegen te gaan. ’s Morgens kan je de gordijnen het best direct open doen om zoveel mogelijk daglicht tot je te nemen.
  • Blijf voldoende in beweging
    Oké… we weten dat het er buiten niet bepaald aantrekkelijk genoeg uitziet om een stevige wandeling te maken. Echter is het toch belangrijk om voldoende te blijven bewegen. Dit omdat lichaamsbeweging een bewezen ingrediënt is voor een goede nachtrust. Probeer dus, ondanks dat je het liefste onder een warme plaid kruipt met een kop warme chocomelk, in beweging te blijven en ga er lekker op uit. Geloof ons als we je zeggen dat een warme versnapering veel beter smaakt als je deze neemt na een wandeling in de koude (en gezonde) winterlucht.

    Slaap jij juist goed, of minder goed in de winter? Deel je ervaringen in een reactie. Wil je juist liever tips om in ’s winters beter te kunnen slapen? Stel dan je vraag aan slaapadviseur Mirna Boomaerts.

Naar webshop www.zijdendekbed.nl 

Tekst bestemd voor reacties