Voor veel ouders is de eerste fase van het ouderschap erg vermoeiend. Alles is nieuw, de baby vergt 24/7 aandacht en de nachten zijn kort en onregelmatig. Het is daarom misschien moeilijk te geloven voor kersverse ouders, maar wist je dat mensen met kinderen juist minder slaapproblemen hebben dan mensen zonder kinderen? Raar maar waar.

Dit is naar voren gekomen in een onderzoek van De Standaard, waaraan ongeveer 50.000 mensen deelnamen. Gezinnen met inwonende kinderen slapen doorgaans het best en samenwonende koppels zonder kinderen het slechtst.

Kinderen zorgen voor minder slaapproblemen

Gezinnen met kinderen, die in hetzelfde huis wonen, hebben 10 tot 15 procent minder kans op slaapproblemen vergeleken met kinderloze koppels. Vind je je dit moeilijk voor te stellen als alleenstaande ouder met een peuter? De kans is toch écht groot dat je beter slaap dan een stel zonder kinderen.

Goed slapen gaat vaak hand in hand met regelmaat. Kinderen zorgen voor deze benodigde regelmaat. Kinderen worden op een vast tijdstip wakker, gaan op een vast tijdsstip naar school, komen op een vast tijdstip thuis, beginnen op vaste tijden trek te krijgen, hebben hun vaste sportlessen en gaan op een vast tijdstip weer naar bed. Een huishouden met kinderen brengt enorm veel structuur en regelmaat met zich mee, wat slaapproblemen juist voorkomt!

Natuurlijk zijn de nachten erg onregelmatig en kort als kersverse ouders, maar dit is slechts de eerste periode. Daarbij hoeft er geen sprake te zijn van slaapproblemen, maar slaap je enkel wat korter gedurende de nacht. Overdag is er weer tijd om de nodige slaap in te halen door samen met de kleine een middagdutje te doen.

Slaapproblemen zonder kinderen


Woon je samen met een huisgenoot of als koppel zonder kinderen, dan vorm je de grootste risicogroep wanneer het op slecht slapen aankomt. Er is weinig regelmaat en routine aanwezig. Daarbij hebben jij en je partner (of huisgenoot) ieder zijn of haar eigen ritme, waardoor jullie elkaar juist uit elkaars slaap kunnen houden.

Hebben jullie kinderen last van slaapproblemen? Een zachte biologisch katoenen babydeken helpt mogelijk tegen slaapproblemen en voelt zijdezacht aan op de huid van je baby. Zacht, comfortabel en verantwoord slapen.

Hoe ziet jouw woon(slaap)situatie eruit? Woon je alleen, samen of met een heel gezin? Misschien merk je wel verschil nu je kinderen uit huis zijn? Deel je ervaringen met ons in een reactie!