Groeien tijdens de slaap

Heb jij soms ook het gevoel dat je kind langer is bij het wakker worden? Lijkt dit maar zo of is dit een feit? Het blijkt dat kinderen inderdaad het meest groeien tijdens de slaap. Ouders en grootouders menen dit al vaak waar te nemen. Dit vraagstuk is nu ook door wetenschappers onder de loep genomen. De uitkomst? Kinderen blijken inderdaad te groeien tijdens het slapen. Maar hoe zit dit precies? Groeien kinderen tijdens het slapen alleen in de lengte of groeien zij ook in gewicht?  Onderzoekers aan een universiteit in Atlanta hebben vastgesteld dat er een verband is tussen groei en het slaappatroon van een kind. Groeispurts blijken enorm beïnvloed te worden door de duur van de slaap en het aantal dutjes per dag. Ook lijkt er een verband te zijn tussen gewichtstoename en slaap.

Groeispurts tijdens de slaap

Wat precies de biologie is achter een groeispurt is nog moeilijk te zeggen. Slaap, ontwikkeling en groei zijn in ieder geval nauw met elkaar verbonden; dat staat vast. Er zijn meer verbanden te zien wat betreft groei en slaap. Dit verband beperkt zich niet alleen tot lengte. Ook is er duidelijk een verband te zien tussen slaap en gewichtstoename. Des te meer kinderen slapen, des te groter is de gewichtstoename.

Is er een verschil tussen jongens en meisjes?

Ja er blijkt inderdaad een verschil te zijn tussen jongens en meisjes en het verband tussen slapen en groeien. Waar zit het verschil precies in? Bij jongens blijkt er een groter verband te zijn tussen de slaapduur en groei en bij meisjes blijkt het aantal slaapmomenten – dutjes- meer van invloed te zijn.

Doorgaans blijkt dat jongens vaker slapen dan meisjes. Tevens slapen jongens wel vaak korter dan meisjes. Het geslacht blijkt echter geen invloed te hebben op het totaal aantal uur slaap per dag. Jongens en meisjes blijken uiteindelijk evenveel te slapen per etmaal.

Er blijkt nog veel meer te ontdekken te zijn over nachtrust en groei. De universiteit zal dan ook doorgaan met het onderzoeken van slaapgedrag, groei en ontwikkeling, om te zien of er nog meer verbanden te leggen zijn tussen groei en de nachtrust van kinderen.

Heb jij het idee dat jouw kinderen sneller groeien tijdens de nacht? Heb je ook het idee dat hun gewicht toeneemt naar mate zij meer slapen? Deel je ervaringen met ons in een reactie.