Vermoeidheid en slecht slapen

Iedereen heeft er wel eens last van: slapeloosheid (ook bekend als insomnia). Uren naar het plafond staren, liggen woelen en nauwelijks een oog dicht kunnen doen. Je valt moeilijk in slaap. Je wordt midden in de nacht, of vroeg in de ochtend, wakker en je kunt niet of amper verder slapen. Sommige mensen hebben structureel last van slapeloosheid. In Nederland ondervindt minstens 7% van de bevolking problemen met slapen.

Erg vervelend en tevens slecht voor de gezondheid. Het is dus van groot belang af te rekenen met slapeloosheid en te zorgen voor een prettige en goede nachtrust. Goed slapen is namelijk enorm belangrijk voor een goede gezondheid, voor zowel lichaam als geest. Een slechte nachtrust kan verschillende nare gevolgen hebben, waaronder: vermoeidheid, problemen met het geheugen, lusteloosheid en een verhoogde prikkelbaarheid. Waar wordt slapeloosheid eigenlijk door veroorzaakt en hoe kom je er van af?

De oorzaak van slapeloosheid

Een slechte nachtrust kan verschillende oorzaken hebben. Zo kunnen hormonale aandoeningen of psychische klachten, zoals stress en angst, een grote invloed hebben op de slaap. Door psychische klachten en stress wordt het extreem moeilijk om ’s avonds tot rust te komen. Deze rust is nodig om in slaap te kunnen vallen. Wellicht heb je zelf wel eens liggen piekeren waardoor je niet in slaap kon vallen. Erg vervelend, zeker wanneer stress en psychische klachten aanhouden en je structureel te maken krijgt met een slaaptekort.

Ook kunnen lichamelijke klachten slapeloosheid veroorzaken, zoals pijn en jeuk. Tijdens de overgang kan bij vrouwen het slapen ook verstoord worden. Lichamelijke ongemakken leiden af, zijn vervelend en zorgen ervoor dat je lichaam niet tot rust kan komen. Hevige jeuk en pijn kunnen zelfs als zeer onprettig ervaren worden, zeker wanneer het je ook nog eens belemmert in je slaap. Dit heeft grote frustratie als gevolg, wat ook niet bevorderlijk is om in slaap te kunnen vallen.

Tips tegen slapeloosheid

Een betere nachtrust begint met meer regelmaat. Probeer op vaste tijden naar bed te gaan en op te staan, zodat je lichaam gewend raakt aan het slaapritme. Zorg voor ontspanning voor het slapen gaan. Luister naar ontspannende muziek, neem een warm bad of doe ontspanningsoefeningen. Er bestaat een bepaalde kruidenthee die het slapen zou bevorderen. Ook kan het helpen een leuk en rustgevend boek te lezen, om zo van mogelijk negatieve gedachtes af te komen.

Tevens is het belangrijk een goede en comfortabele slaapomgeving te creëren. Denk hierbij aan een goed matras, comfortabel beddengoed en een goed geventileerde en verduisterde slaapkamer. Duisternis is erg belangrijk voor het slaapritme, omdat het lichaam melatonine (het slaaphormoon) aanmaakt zodra het donker wordt. Melatonine bevordert het slaperige gevoel en zorgt voor een rustigere slaap. Het is ook verkrijgbaar in tabletvorm en helpt mensen slapeloosheid tegen te gaan. Klik hier voor meer informatie.

Heb je last van slapeloosheid? Of heb je een vraag of juist een tip over dit onderwerp? Misschien wil je graag delen wat bij jou het beste geholpen heeft om van je slapeloosheid af te komen. Laat het ons weten en schrijf een reactie.