weg met snurken

Snurken is vervelend voor zowel de snurker als de omgeving. Het brommende of zagende geluid kan behoorlijk de nachtrust verstoren. Waarom snurkt de één wel en de ander niet? Waar wordt snurken door veroorzaakt en kun je het voorkomen?

Top 4 oorzaken snurken

1.Overgewicht

Door overgewicht kan het zijn dat het vet in je nek moeilijk ondersteund kan worden door je spieren. Je luchtweg wordt dan vernauwd en je loopt de kans te gaan snurken tijdens je slaap. Het risico is hoger wanneer je nek dikker is dan 25 centimeter. Door je Body Mass Index (BMI) uit te rekenen kun je erachter komen of je te dik bent. Als je BMI hoger is dan 25 heb je last van overgewicht. Mocht dit het geval zijn en je snurkt, dan kan een beetje afvallen al helpen. Het streven naar een gezond gewicht kan dus ook nog bevorderlijk zijn voor een fijne nachtrust, voor jou en je partner.

2. Alcohol

Je spieren verslappen bij het gebruik van alcohol. Als resultaat vernauwt je keelgat en kun je gaan snurken. Ook is de kans op overgewicht groter wanneer iemand veel alcohol drinkt. Het is dus af te raden te veel alcohol te nuttigen. Zeker vlak voor het slapen gaan kun je alcohol beter laten staan. Minder alcohol vermindert dus zowel de kans op overgewicht als de kans op snurken.

3.Roken

Door te roken kan het slijmvlies geïrriteerd raken en is sommige gevallen zelfs ontstoken. Het slijmvlies zwelt op en er is een kans dat de neusholten verstopt raken. Hierdoor wordt het ademhalen bemoeilijkt en kun je gaan snurken. Het is beter helemaal te stoppen met roken en anders aan te raden niet meer te roken in de laatste vier uur voordat je naar bed gaat. Mocht je hebben gewacht op (nog) een goede reden om te stoppen met roken, wellicht is dit het moment. Stoppen met roken kan er direct voor zorgen dat je minder last hebt van snurken. Daarbij is het natuurlijk sowieso raadzaam te stoppen met roken voor een betere gezondheid.

4.Smalle neusgaten

Smalle neusgaten kunnen het ademhalen belemmeren met gesnurk als gevolg. Je kunt testen of je te smalle neusgaten hebt door in de spiegel te kijken en met een vinger één neusgat dicht te houden. Adem in door dat ene neusgat met je mond dicht. Mocht je neusgat inklappen, dan kan dit een teken zijn dat je neusgaten te smal zijn en het mogelijk het gesnurk veroorzaakt. Helaas is deze oorzaak van gesnurk niet te voorkomen, maar gelukkig zijn er wel manieren dit probleem te verhelpen.

Er zijn pleisters te verkrijgen die zorgen dat je neusgaten iets verwijden en je meer lucht krijgt. Deze pleisters kunnen het snurken op een gemakkelijke manier verhelpen of verminderen.

Snurk je zelf of iemand in je omgeving? Heb je vragen over oorzaken van snurken of heb je wellicht iets toe te voegen? Misschien heb je wel een goede tip voor iemand die snurkt of heb je een heel scala aan mogelijke oplossingen voor snurken. Deel je kennis met ons en laat een reactie achter.