Nachtzweten: 5 beste tips

Hinderlijk, vervelend en nachtzweten is een bron van slapeloosheid. Vaak ligt de oorzaak bij de overgangsklachten. Maar zeker niet altijd. Ook bij mannen en vrouwen op alle leeftijden, komt het voor.  Het is belangrijk om goed te slapen. Het is de basis van je gezondheid.  Het goede nieuws is, er is wat aan te doen.

Nachtzweten komt vaak voor

41% Van de mensen die met de klachten nachtzweten naar de huisarts gaan, uit onderzoek van 2267 patiënten geeft aan de afgelopen maand nachtzweten te kennen.  Het komt dus heel vaak voor, s nachts zweten.  Een verschil is er wel tussen nachtzweten en  »flushing« oftewel opvliegers: warmte en roodheid van het gezicht of lichaam. Ook die zijn hinderlijk om goed te kunnen slapen.

Dokters noemen de klacht nachtzweten als: Ernstige hitte golven tijdens de nacht, dat je beddengoed en nachtkleding kan doorwerken, en niet gerelateerd zijn aan een te warme omgeving. (bron http://www.medicinenet.com/night_sweats/article.htm)

nacht-zweten-hitte

Tip 1: Veranderend lichaam, andere woning? Nieuw beddengoed

Net zoals je op een bepaalde leeftijd een leesbril nodig hebt, zo gaat het ook met beddengoed: je wensen qua beddengoed veranderen. Grote kans dat je kledingmaat niet je hele leven hetzelfde is gebleven. Waarom zou je dan wel je hele leven met 1 type dekbed lekker slapen? Je behoefte aan warmte of juist frisheid tijdens je slaap, verandert tijdens je leven. Zo kan ook de behoefte aan warmte of verkoeling veranderen. Soms onder invloed van hormonen. Slaap je niet meer goed? Begin dan bij je beddengoed. Het zal je helpen om weer lekker te slapen en energiek op te staan.

Ook een verhuizing naar een andere of beter geïsoleerde woning zal een andere behoefte met zich meebrengen. Het slaapkamer klimaat is immer veranderd. Bovendien is het goed beddengoed op tijd te vervangen.

Tip 2: Kies het beste dekbed

Beddengoed: vocht- en warmte regulerend materiaal

Het raam open zetten zal niet meer genoeg zijn. Je beste optie voor verlichting van nachtzweten, is het beste dekbed te kiezen. Beddengoed van materialen die passen bij jouw klachten en ze zullen verlichten in plaats van verergeren. Zodat je weer heerlijk mag slapen.

zijden zomerdekbed belcanto
zijden zomerdekbed suave
zijden zomerdekbed dolce

Het beste dekbed bij nachtzweten: (moerbei) zijden dekbed

Zijde is een 100% natuurlijk product dat zeer geschikt is als je het ’s nachts te warm hebt: zijde houdt de temperatuur namelijk meer constant. Dit in tegenstelling tot wol en dons, welke een stuwende hitte geven. Dat resulteert in wakker worden in de loop van de nacht, omdat je het dan te warm krijgt. Vooral het feit dat zijde het vocht meteen weer naar buiten werkt en aan de lucht afgeeft, biedt uitkomst bij nachtzweten en de opvliegers. Zijden dekbedden zijn ook geschikt bij huisstofmijt allergie en astma.

Ervaringen met een zijden dekbed als oplossing bij nachtzweten:

Majda B.
Had ik eerder moeten kopen…
Dit dekbed had ik eerder moeten aanschaffen! Na dons dekbed, wollen dekens met laken en wollen dekbed slaap ik eindelijk goed onder dit zijden dekbed. Gedurende de nacht gelijkmatige temperatuur, dus nooit meer het dekbed van me afgooien.|

F.c.e p.- Geverifieerde koper
In de zomer hebben we
In de zomer hebben we altijd een probleem. We willen graag onder iets liggen, maar het is altijd te warm en te aanwezig. En zo sliepen we vaak onder een laken met een dun dekentje. Nu is dat volkomen veranderd. Het dekbed is koel, maar zorgt toch voor warmte in de wat killere nanacht. Bovendien valt het zo soepel dat we er nu al tegen opzien om in de winter terug te gaan naar onze oude dons. 

M.- Geverifieerde koper
Het zijden dekbed dat wij
Het zijden dekbed dat wij onlangs kochten bevalt heel goed, het valt als een tweede huid om je heen. Wij werden ontvangen door Mirna met een bakje thee/koffie. Ze nam alle tijd voor ons en ze gaf een goede uitleg over de verschillende kwaliteiten. Als wij weer iets nodig hebben, zullen we zeker hier terugkomen.

Karin r. – Geverifieerde koper
Het dekbed voldoet perfect aan. Het  valt zeer soepel over het lichaam, voelt aangenaam aan en zorgt ervoor dat ik ’s nachts goed doorslaap en niet meer wakker word van een te warm/ te koud gevoel.

Experts over een zijden dekbed

Ook Wonen.nl en Vijftigplus.nl onderschrijven de voordelen van een zijden dekbed.

Zijdeexpert en slaapadviseur Mirna Boomaerts van Silk Heaven: “Deze genoemde voordelen gelden bij moerbei zijde, niet te verwarren met wildzijde. Wildzijde is slechts afval van moerbei zijde en biedt nog nauwelijks de kenmerken van zijde. Met een zijden dekbed van Moerbei zijde, hand gespreide lange vezels, koopt u kwaliteit. Een zijden dekbed kan volgens perscentrum Wonen een leven lang mee gaan. Aangezien je 1/3 van uw leven slaapt, is het een verstandige keuze om een dekbed en hoofdkussen te kiezen van hoge kwaliteit: Dekbedden en hoofdkussens die bij jouw specifieke wensen passen.”

Bekijk hier video’s  zijden dekbedden bij Silk Heaven – zijdendekbed.nl >

vergelijk tabel dekbedden

Tip 3: Praktische tips bij nachtzweten;  je leefstijl

Naast je beddengoed, zijn er ook nog tips voor je leefstijl. Zoals voeding. Dit e-book bevat ook een handig boodschappenlijstje als je je bed gaat ‘saneren’ om weer lekker en fris te slapen.

Wil je een:

 • Handig boodschappenlijstje hebben voor het vervangen van je beddengoed of matras?
 • Meer weten wat je, als je beddengoed is vervangen, nog meer kan doen aan nacht zweten?
  Onderschat het probleem niet! Goed slapen is de basis van je gezondheid.
  Daarom voor jou dit E-book t.w.v. 12,95 euro gratis cadeau, van slaapadviseur Mirna: Eerste hulp bij nacht zweten.

  Dit komt in 2023 weer beschikbaar.

Tip 4: Ken het belang van goed slapen

Waarom schrijf ik over slaap problemen en oplossingen? Ik heb jarenlang een slaapstoornis gehad, al sinds peuter. Sinds een aantal jaren en diverse missdiagnoses, is mijn slaapstoornis goed onder controle.

Een goede slaap is de basis van ieders gezondheid. Ik weet als geen ander:

 • het verhoogt de concentratie
 • geeft emotionele stabiliteit
 • vergroot het vermogen om beter met uitdagingen om te gaan

Eigenlijk logisch: Iets waar je 1/3 van jouw leven aan besteed, moet wel belangrijk zijn voor jouw lichaam!
Neem het dus serieus.

Tip 5: Shop goed voorbereid. Wanneer ben ik toe aan een nieuw dekbed?

Slapen

Als je een of meer van de volgende dingen merk, of je wil gewoon het beste dekbed dat er is, overweeg dan eens om een nieuw dekbed te kopen:

 1. Langer dan 3 weken slecht slapen
 2. Last hebt van nacht zweten of hitte
 3. Wakker worden door ongemak van het beddengoed of bed
 4. Als je veel woelt
 5. Het dekbed versleten is en/of dunne plekken heeft
 6. Je gaat verhuizen en een andere binnenklimaat hebt
 7. Je slaapkamer renoveert
 8. Een nieuw bed koopt

Dus, je gaat een nieuw dekbed kopen?

Laat je goed informeren en koop kwaliteit en zorg dat je de juiste kennis hebt via een expert. Niet alle winkelpersoneel of websites hebben verstand van zaken, sorry dat ik het moet zeggen. Het is belangrijk voor je gezondheid om goed te slapen: neem het serieus!

Let bij de aankoop van een nieuw dekbed op deze eigenschappen:

 1. Vochtregulerend om de transpiratie te verminderen en vocht op te nemen
 2. Temperatuur regulerend, om jouw lichaamstemperatuur aangenaam te houden: Niet te warm, niet te koud
 3. Ademend materiaal
  Vaak is dat natuurlijk materiaal. Persoonlijk geloof ik niet in polyester in alle varianten van zogenaamd ademend materiaal in 3-D vezels e.d.

Top 3 beste zijden zomerdekbedden

zijden zomerdekbed belcanto
zijden zomerdekbed suave
zijden zomerdekbed dolce