Slaaptekort en tips

Al lijkt men het alleen maar vervelend te vinden,  zweten is wel degelijk belangrijk. Door zweten koelt het lichaam af en wordt er voorkomen dat het lichaam oververhit raakt. Nachtzweten is echter een ander verhaal en kan erg hinderlijk zijn, zowel voor jezelf als je partner.

Wat is nachtzweten precies?

Het probleem kan soms zo erg zijn dat het beddengoed dusdanig nat is en het direct in de nacht verwisseld moet worden. Voor niemand is het fijn en je wilt er het liefst zo snel mogelijk vanaf. Hoe wordt nachtzweten veroorzaakt en hoe kan het voorkomen worden? Wat zijn mogelijke oplossingen voor nachtzweten?

Nachzweten kan verschillende oorzaken hebben, zoals: een warme omgeving, nachtkleding, medicatie, soort eten en drinken, stress en angst,  koorts, lichamelijke inspanning voor het slapen gaan en hormonale schommelingen.

Hoe kun je nachtzweten voorkomen?

  • Zorg dat uw lichaam, na het inspannen, genoeg heeft kunnen afkoelen voor het slapen gaan. Een lichaam heeft gemiddeld 4 uur nodig om af te koelen voor een gezonde nachtrust en om hevig transpireren te voorkomen.
  • Pas op met gekruid voedsel en alcohol.  Chilipepers bevatten de stof Capsaicin, een stof die invloed heeft op hersenbloedvaten en zenuwuiteinden, en kan de opwarming van het lichaam veroorzaken. Alcohol zorgt voor een verwijding van bloedvaten, waardoor warmte vrij komt.
  • Verschillende medicatie kunnen nachtzweten als bijwerking hebben. Raadpleeg hiervoor de bijsluiter. Ook angts en stress kunnen leiden tot hevig transpireren. Mocht je veel hinder ondervinden aan nachtzweten, door deze oorzaken, dan is het raadzaam je arts te raadplegen.
  • Hormonale schommelingen kunnen nachtzweten veroorzaken, vooral vrouwen in de overgang zullen dit nu en dan ervaren. Het hevige transpireren wordt veroorzaakt door de welbekende opvliegers. Vaak gaat het nachtzweten, na de overgang, vanzelf over.
  • Zorg te allen tijde voor een  optimaal geventileerde slaapkamer en de juiste slaapkamertemperatuur van zo’n 17°C. Doordat de temperatuur in de zomer moeilijker te reguleren is, kan het goed zijn de airconditioning een paar uur voor het slapen aan te zetten of gedurende de nacht een ventilator te gebruiken. Richt deze echter niet direct op het lichaam, om zo spierpijn te voorkomen
  • Een goed vocht- en warmte regulerend (zomer)dekbed kan echter voor veel mensen al genoeg zijn dit probleem  op te lossen en het hevig transpireren te verminderen. Het juiste materiaal beddengoed helpt ook om langer droog te slapen. Zijde en Tencel nemen vele malen meer voch top dan katoen. Synthetisch, dons of wol dekbed is sterk af te raden bij nachtzweten.
    Een 4-seizoenen dekbed kan ook een keuze zijn: In de warme maanden gebruikt u dan het dunne dekbed. Of misschien is het prettig voor je om het hele jaar onder een zomerdekbed te slapen.  Klik hier voor meer informatie over vocht- en warmteregulerende dekbedden >

Heb je last van nachtzweten of hier wel eens last van gehad? Wat was bij jou de oorzaak en wat was voor jou de oplossing? Misschien heb je nog een aanvulling op dit artikel en weet je andere oorzaken te noemen. Wellicht heb je nog wel een gouden tip die je met ons wil delen. Reageer en plaats een reactie.