Nachtzweten is niet alleen een vrouwenkwaal.
Nachtzweten is een vervelend fenomeen wat ervoor zorgt dat je ’s nachts wakker wordt met het beddengoed en nachtkleding nat van het zweet. Menig mens denkt bij de term ‘nacht zweten’ aan vrouwen in de overgang, maar dat is niet het enige: Ook mannen kunnen last krijgen van nacht zweten.
Nachtzweten blijft een lastig probleem. Het kan zelfs in zulke mate voorkomen dat je genoodzaakt bent om meerdere malen per nacht het beddengoed te verschonen. Herken je dat?
Kostbare uren slaap gaan verloren, je voelt je plakkerig en ook het beddengoed lijkt onfrisser.
Kortom: het is tijd om het probleem aan te pakken, maar hoe doe je dat?
Wat is zweten en nachtzweten?
Zweten op zich is een nuttige eigenschap van het menselijk lichaam. Het zorgt ervoor dat de lichaamstemperatuur constant blijft.
Als de temperatuur onverhoopt hoger wordt, dan wordt er een signaal afgegeven aan de hersenen. Dit zorgt ervoor dat de bloedvaten verwijden, zodat overtollige warmte afgevoerd wordt. Dit gebeurt door middel van de miljoenen zweetklieren. Door te zweten koelt het lichaam weer af.
In de eerste instantie gaan veel mensen er vanuit dat het er gewoon ‘bij hoort’ en dit is in zekere mate ook zo. Maar bij nachtelijk zweten wordt er gesproken van overmatig zweten, zonder dat er een directe (externe) oorzaak lijkt te zijn, zoals een warme omgeving of te dik, niet ademend beddengoed.
Wat veroorzaakt overmatig zweten bij mannen?
Dat nacht zweten veelal wordt gezien als typische ‘vrouwenkwaal’ komt omdat het vaak veroorzaakt wordt door hormonale disbalans tijdens de overgang. Bij mannen wordt het vaak veroorzaakt door een disbalans in het testosteronlevel, of cortisolniveau.
Ook kunnen medicijnen van invloed zijn op de vochtregulering (zoals antidepressiva), maar ook scherp eten, te veel alcohol, of een infectie kunnen overmatig transpireren als gevolg hebben.
Wat kan je er zelf tegen doen ?
Er zijn gelukkig een tal van oplossingen die nachtelijke transpiratie kunnen verminderen, of zelfs verhelpen. Zoals:
• een aanpassing in de voeding, of levensstijl
• en een koele slaapkamer (circa 17 graden wordt als ideaal beschouwd).
• Maar ook een goed vocht- en warmte regulerend dekbed en beddengoed kan voor veel mensen als zeer prettig worden ervaren.
Zijde bezit deze eigenschappen en neemt veel meer vocht op dan katoen dit zou doen. Hierdoor behoort droog slapen en lekker door slapen snel weer tot de mogelijkheid.
Lees ook: Nachtzweten, zo reken je ermee af!
Nacht zweten kan in zeldzame gevallen ook onderliggende medische oorzaak hebben.
Bij twijfel, of wanneer de klachten blijven bestaan ondanks het naleven van de tips is het raadzaam om contact op te nemen met de huisarts voor eventueel aanvullend onderzoek.
Ben jij een man welke last heeft van nachtzweten? Deel jouw verhaal in de reacties.