Middagdutjes

Uit onderzoek van Queensland University of Technology blijkt dat middagdutjes bij kinderen die ouder zijn dan 2 jaar, kunnen leiden tot een slechtere slaapkwaliteit. Echter is de invloed op de ontwikkeling en het gedrag van kinderen minder duidelijk. De slaap van een periode van 1 dag heeft effect op het welzijn en de ontwikkeling van het kind. Ouders en/of verzorgers worden gestimuleerd om hun kinderen overdag te laten slapen. De reden van het stimuleren hiervan is dat het de gezondheid van het kind bevorderd. Een kind die rond de 2 jaar oud is, slaapt vooral ’s nachts.

Onderzoek

Wetenschappers uit Australië onderzochten wat voor invloed een middagdutje zou hebben op de kwaliteit van het slaapgedrag, de ontwikkeling en het welzijn van het kind ’s nachts. . Voor dit onderzoek bestudeerden wetenschappers 26 eerdere onderzoeken van middagdutjes bij kinderen van 2 tot 5 jaar oud. Hieruit blijkt dat een middagdutje bij kinderen uit de leeftijdscategorie van 2 jaar en ouder de benodigde tijd om in slaap te komen, vergroot. De tijd die het kind ’s nachts uiteindelijk slaapt, is juist minder. Uit het onderzoekresultaat is het effect op het gedrag, ontwikkeling en gezondheid van het kind, minder duidelijk.

Vervolgonderzoek

De wetenschappers vinden niet alle studies van gelijkwaardige kwaliteit. Om deze reden wilt men verder gaan met een studie op een vervolgonderzoek. Dit zal van essentieel belang zijn om een goed perspectief te krijgen van het effect van middagdutjes. Een wetenschapper benadrukt dat de invloed van slaap, met betrekking op het welzijn en ontwikkeling van kinderen, uitgebreid is onderzocht. De wetenschapper uit Australië geeft aan dat er voor nu niet genoeg bewijsmateriaal is, om de waarde te meten van langdurige middagdutjes. bij een kind die al goede nachtrust heeft gehad.

Wat zijn jouw ervaringen met middagdutjes? Schrijf ze hieronder, dat vinden we leuk en je helpt er anderen mee