Verkoudheid of huisstofmijt allergie?

huisstofmijt-allergie
huisstofmijt allergie

Niezen, rode ogen, verstopte neus elke ochtend en avond? De oorzaak kan een huisstofmijt allergie zijn. Deze kun je ook op latere leeftijd nog ontwikkelen. Heb je last van deze klachten? Ga dan naar de huisarts voor een test.

Waarom schrijf ik over slapen? Ik heb jarenlang een slaapstoornis gehad, al sinds peuter leeftijd. Sinds een aantal jaren en diverse misdiagnoses, is mijn slaapstoornis goed onder controle. Een goede slaap is de basis van ieders gezondheid: het verhoogt de concentratie, geeft emotionele stabiliteit en het vermogen om beter met uitdagingen om te gaan. Eigenlijk logisch: Iets waar je 1/3 van jouw leven aan besteed, moet wel belangrijk zijn voor jouw lichaam!

Ken de gevaren van huisstofmijt

Steeds meer mensen hebben problemen met hun gezondheid door huismijten. Huisstofmijten leven in bankstellen, matrassen, kussens, vloerbedekking en gordijnen. Dat is heel normaal. Hoe schoon je huis ook is, deze bijna onzichtbare beestjes zijn je huisgenoot.

Vaak weet je zelf niet dat jouw klachten veroorzaakt worden door huisstofmijten.

De klachten zijn:

  • Verstopte neus
  • Astma/ COPD
  • Eczeem
  • Rode of jeukende ogen
  • Benauwdheid. niezen, hoesten, piepend ademhalen

    Grijp op tijd in als je van 1 of meer van deze klachten last van hebt. Als je te lang wacht, krijg je een flinke allergie: dat betekent elke dag stofzuigen en allerlei ongemakken!

Wat is een huisstofmijt?

huisstofmijt

De huisstofmijt (Dermatophagoides pteronyssinus) is een haast onzichtbaar kleine (ca. 0,3 mm) mijt. De huismijt is familie van de spinachtigen. In Europa zijn er twee hoofdsoorten. De levensduur van een huismijt is 2 à 3 maanden. Een huismijt heeft 3 à 4 weken nodig om van een eitje  te groeien tot een volwassen huismijt.

Leefomstandigheden van de huisstofmijt

De huisstofmijt komt overal ter wereld voor, in alle klimaten, behalve op grote hoogte waar hij zich moeilijk kan voortplanten. De maximale grens waarop de huismijt nog kan bestaan ligt rond de 1300 meter, daarboven wordt in Europa de lucht te droog. Ideale omstandigheden voor de huismijt zijn temperaturen tussen de 20-30º Celsius en een relatieve luchtvochtigheid van 60-80%. Huismijten kunnen niet drinken maar onttrekken direct vocht aan de lucht om te leven. Huismijten kunnen niet tegen direct zonlicht en de huismijt leeft daarom bij voorkeur in het donker. Een belangrijke voedingsbron voor de huismijt zijn huidschilfers van mensen en dieren. Matrassen, hoofdkussens en stoffen meubilair zijn daarmee een ideale leefomgeving voor de huismijt, waar de mens ongewild zowel voor voedsel als vocht zorgt. Huismijten komen ook voor op beschimmelde muren en in tapijt.

De uitwerpselen en vervellingshuidjes van de huisstofmijt kunnen gezondheidsklachten veroorzaken bij de mens, zoals allergische reacties (waaronder astma en eczeem). Naar schatting heeft 10% van de Westerse bevolking een huisstofmijtallergie.[i]

Kan ik een huisstofmijt zien?

Huisstofmijten zijn niet met het blote oog te zien, ze zijn namelijk slechts 0,3mm groot. Gemiddeld leven er in 1 eenpersoons matras 500 huisstofmijten en zitten er 100.000 dode huisstofmijten in deze maat matras, na 10 jaar gebruik. Zij leven van onze huidschilfers en transpiratievocht. De allergie wordt veroorzaakt als een mens een allergische reactie vertoont op het in aanraking komen met- of het inademen van huisstofmijten en hun uitwerpselen. Geen fijn verhaal, maar zo is het nu eenmaal.

Dr Oz heeft het over de noodzaak van matrasbeschermers, om te beschermen tegen huisstofmijt allergie.

Bekijk matrasbeschermers >

Laat het testen bij de huisarts

Het kan zijn dat je behalve voor huisstofmijten ook allergisch bent voor iets anders. Zoals hondenharen. Via de huisarts kun je een verwijzing aanvragen voor een allergie test in het ziekenhuis. Wel zo handig, dan weet je meteen waarvoor je wel en niet allergisch bent.

Let op: Huisstofmijtallergie kan ook op latere leeftijd nog ontstaan! Als er bijvoorbeeld echt heel veel huisstofmijten in je matras zitten, kun je zomaar ineens toch allergische klachten krijgen.

Dr. Oz, bekend van tv, adviseert om het bed van je kind van jongs af aan op te dekken met een matrasbeschermer. Zo maak je de kans dat ze een allergie ontwikkelen voor huisstofmijten, heel klein.