Matras

Het belang van een goed matras is iets wat nog te vaak wordt onderschat. Dat terwijl zeker 80% van het slaapcomfort afhangt van waar je op slaapt. Echter zijn veel mensen niet bewust van het belang van een goed matras en hoe je deze kan herkennen bij aanschaf.

Een mens brengt gemiddeld een derde van het leven door in bed. Iets waar je in de eerste instantie, niet snel over na zal denken. Echter betekent dit wel dat je eigenlijk, het overgrote deel van je leven ‘slapend’ door zal brengen.
Het is dan ook niet gek dat een slecht matras ervoor kan zorgen dat je in het dagelijks leven hinder kan ondervinden door middel van: vermoeidheid, rug-, nek- en schouderpijn en zelfs allergieklachten.

Waar op letten bij aanschaf?

Het gemiddelde matras is circa acht, tot tien jaar te gebruiken.
Hierna zal deze in kwaliteit afnemen en eveneens voor lichamelijke ongemakken en klachten zorgen. Na deze periode is de oplossing simpel: een nieuwe kopen, maar waar moet je op letten als je deze aan gaat schaffen?

Om te beginnen: Uit welke matrassen kan je kiezen?

De twee populairste soorten matrassen:

Een schuimmatras
Een schuimmatras heeft een schuimkern en behoudt hierdoor de warmte. Ideaal dus voor iemand die het snel koud heeft, of gewoon graag een wat warmere slaapomgeving heeft. Een schuimmatras wordt vaak gebruikt in ziekenhuizen om bijvoorbeeld doorligplekken te voorkomen. Deze is namelijk drukvrij en werkt ondersteunend voor het gehele lichaam.

Nadelen van een schuimmatras: Deze matrassen zijn zwaarder en minder handzaam. Ook is er op het gebied van schuimmatrassen veel kwaliteitsverschil waardoor je jezelf goed moet laten voorlichten alvorens je een schuimmatras besluit te kopen.

Een binnenveringsmatras
Binnenveringsmatrassen zijn licht, elastisch en zijn relatief goedkoop met een lange levensduur. Ze zijn goed geïsoleerd en werken vocht afdrijvend. Ideaal dus voor de ‘gemiddelde’ slaper.

Nadelen van een binnenveringsmatras: Een binnenveringsmatras is vaak niet geschikt voor verstelbare beddenbodems, is minder veerkrachtig en geeft slechts gemiddelde ondersteuning. Desalniettemin is dit matras (en niet zonder reden) het best verkocht en populairst onder zijn gebruikers.

Hoe vind je het perfecte matras?

Een goed matras dient een aantal eisen te voldoen:
Vormt deze zich naar je lichaam? Is het stabiel en heeft een goede, isolerende werking? Een goede vochtregulatie is ook heel belangrijk om nachtzweten te voorkomen. De ideale matrasmassa is 12 centimeter. Een matras hoort het lichaam goed te ondersteunen, maar juist deze lichaamsondersteuning is persoonlijk. Het kan dus zomaar zo wezen dat jij en je partner geen gezamenlijk matras kunnen vinden. In dit geval zijn twee, eenpersoonsmatrassen de uitkomst.

Zorg ervoor dat je je huiswerk hebt gedaan

Een goed matras is een grote investering en daarom is het meer dan belangrijk dat je voorbereid op pad gaat. Enkele punten die je met de verkoper moet bespreken:

• Heb je rugklachten?
Allergieën
• Heb je last van overmatige, nachtelijke transpiratie?
• Slaap je op je zij, of je rug?
• De voorkeuren van zowel jou, als je partner
Welke bedbodem komt heb je thuis?
• Bestaat er de mogelijkheid tot proefliggen, of thuis uitproberen van het matras?
• Wat zijn de retourvoorwaarden?

Ben jij er aan toe om een nieuw matras te kopen? Download dan hier het (gratis) E-book ‘5 stappen naar de aankoop van een nieuw matras’