Hoe moet je een dekbed wassen?

waslabel

Een dekbed wordt intensief gebruikt. Zeg maar gerust dagelijks.
Over het algemeen is het voldoende om je dekbed te luchten en het beddengoed regelmatig te verschonen. Bij sommige soorten dekbedden is het echter wel raadzaam om deze eens in de zoveel tijd te wassen. Dit omdat ze stof aantrekken, of lichaamsvocht opnemen wat uiteindelijk weer voor nare luchtjes kan zorgen. Wat veel mensen niet weten is dat de wasvoorschriften per dekbed sterk van elkaar kunnen verschillen, het dekbed wassen soms niet eens aan te raden is en het ene dekbed fors minder onderhoud nodig heeft als de ander.

Hoe moet je een dekbed wassen?

Dit hangt, onder andere, van het materiaal af.
Zo heeft een dekbed van dons, vanzelfsprekend een ander wasvoorschrift dan een dekbed van zijde. Bekijk daarom altijd het waslabel om schade aan je dekbed te voorkomen. En dekbed wassen is namelijk niet altijd aan te raden. Zeker in het geval van bepaalde stoffen. Of chemisch reinigen bij de stomerij dan een oplossing is, staat op het waslabel. Ook is het nog maar de vraag of jouw dekbed überhaupt in de wasmachine past. Sommige dekbedden zijn simpelweg te zwaar, of te groot. Wat op zijn beurt weer schade aan de wasmachine kan veroorzaken of  ervoor zorgt dat je niet eens kunt wassen, omdat het deurtje niet dicht kan. Al met al zijn er voldoende zaken waar je rekening mee moet houden wanneer je besluit om je dekbed te wassen.

Ben je benieuwd wat er voor jouw dekbed van toepassing is? Lees dan hieronder verder.

Hoe was je…

… jouw donzen dekbed?

• Een donzen dekbed wassen doe je het best door middel van een fijnwas programma. Ook het wolwas programma volstaat.
• Goed centrifugeren!
• Kijk op het label welke temperatuur er voor jouw donzen dekbed wordt aangeraden. Dit kan verschillen per (donzen)dekbed.
• Je kan je dekbed wassen met de hand. Vergeet dan niet om je dekbed goed uit te spoelen om achtergebleven zeepresten te verwijderen.
• Soorten wasmiddel geschikt voor een donzen dekbed:, fijnwasmiddel, wasmiddel voor zijde, of (milde) shampoo.
• Een donzen dekbed kan in de droger. Droog je dekbed echter op een lage temperatuur.

Tip: stop tennisballen bij het dekbed om deze luchtig te houden en klontering van het dons te voorkomen.

… een wollen dekbed

• Het is beter om een wollen dekbed chemisch te laten reinigen. Wol heeft namelijk de neiging om te krimpen, of vervilten en dit is zonde van je dekbed. Wol heeft daarnaast de neiging om het vocht te absorberen. Waardoor het dekbed topzwaar wordt en dit is niet goed voor je wasmachine. Een wollen dekbed wassen is hierom niet aan te raden, maar let op:
• Er zijn ook wollen dekbedden die wel gewassen kunnen worden. Op maximaal 40 graden en ALLEEN als het label dit aangeeft.

… een synthetisch dekbed

• Synthetische dekbedden kunnen zonder problemen, op maximaal 60 graden, gewassen worden. Dit is noodzakelijk voor mensen met een huisstofmijt allergie. Desalniettemin is het belangrijk om ALTIJD je waslabel te raadplegen. Ook bij het wassen van je synthetische dekbed.
• Ook de wasdroger kan je zonder problemen gebruiken indien het waslabel dit aangeeft.

… een zijden dekbed

• Bij een zijden dekbed wassen is niet direct nodig. Meestal is twee, a drie keer per jaar luchten voldoende om het dekbed fris te houden. Dit dekbed is onderhoudsvrij.
Zijden dekbedovertrekken en hoeslakens zijn uiteraard wel wasbaar.
• Een zijden dekbed trekt geen stof aan zoals een donzen, of wollen dekbed. Dit maakt zijde ideaal voor mensen met een huisstofmijt allergie. Daarom hoeft het ook niet gewassen te worden.
• Wil je jouw zijden dekbed toch laten reinigen? Download dan hier de Was- en gebruiksvoorschriften van een zijden dekbed (bron: Silk Heaven).
• Moerbei zijden dekbedden hebben als kenmerk dat ze niet wasbaar zijn. Zo weet je dat je de echte lange handgespreidde, moerbei zijde vezels hebt, met alle voordelen van slapen onder zijde.

*Bekijk en volg altijd eerst het waslabel! 

Welk dekbed heb jij en wat zijn jouw tips om het dekbed te wassen?